Разнообразните вина розе

Виното розе е родено там, където имаме много горещо лято и се отглеждат основно червени сортове грозде. При произведството на червено вино, но по бяла технология, така на бял свят се появило ефирното провансалско розе: свежо и добре охладено, то е отличен заместител на бялото в горещото лято, като в същото време структурата му е такава, че се разбира, принадлежността на виното розе  към червените вина. Именно в това се състои разликата между провансалското розе и останалите розета, които се получават при смесване на червено вино с бяло.

Малко са държавите, където виното розе е толкова популярно, колкото е в България към настоящия момент.

Тази мода е започнала отначало със скъпите провансалски розета, която е била последвана от българските вина розе и от ценово конкурентни вносни розета. Именно тов  постави виното розето на масата както за обяд, така и за вечеря.

Ние в България имаме изключително разнообразие от розови вина, плодови аромати и много свежест.

Вече категорично знаем, че българските производители са в състояние да предложат изключително богата палитра от вина  розета за всеки вкус – от най-непретенциозните до истинските ценителите на виното. Допълнително предимство на българските розови вина е отличното съотношение между цена и качество.

Розе виното е сравнително необичайна напитка и малко хора знаят как и от какво грозде се прави. Някои хора смятат, че виното розе се прави чрез смесване на червено с бяло вино. Някой знае, че това не е така, но имат лоша представа за процеса на приготвяне на розово вино. Днес говорим за това как се прави розе вино – това не само е интересно. Но и обяснява защо то се среща много по-рядко по рафтовете на магазините, отколкото червено или бяло.

Виното розе почти никога не е смес от бяло и червено вино.

Розовите вина, поне добрите и заслужаващи внимание, почти никога не се правят от смес от червено и бяло вино. Купаж от червени и бели вина „убива“ достойнството и на двата вида напитки.